Midżurum- ormiański placek z mielonej wołowiny

Mam super przepis dla wszystkich miłośników potraw z mielonej wołowiny. Midżurum (mięsny placek)- mega szybka, ormiański przysmak  z mielonej wołowiny. W Armenii tę potrawę podają w tym samym naczyniu (patelni), w której się ona piecze, z dużą ilością marynowanych warzyw i ormiańskim pieczywem, a że mój luby nie za bardzo lubi marynowane warzywa, zrobiłam też sałatkę warzywną na ciepło.

Składniki na 2-3 porcje: 400g mielonego mięsa wołowego (polecam zmielić w domu), 3 jajka, 1 pęczek pietruszki, 2-3 łyżki masła klarowanego, sól i pieprz wg smaku.

Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, podsmażyć mięso, przełożyć do miski i lekko wystudzić. Umytą i osuszoną pietruszkę drobno posiekać. Jajka rozbełtać z solą i pieprzem, dodać pietruszkę, wymieszać. Do wystudzonego mięsa wlać jajka, wymieszać dokładnie. Naczynie żaroodporne lub patelnie posmarować masłem klarowanym (boki również), wyłożyć farsz, wyrównać i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20-25 minut (do chrupiącej skorki). Podawać z marynowanymi warzywami i pieczywem. Smacznego 🙂

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *