Pieczona pierś z indyka (na kanapki)

Bardzo lubię domowe mięsa pieczone i choć rzadko kiedy jadam kanapki na śniadanie, to takie mięsko bardzo często gości na moim stole 🙂 Jeśli lubicie domowe mięsa pieczone, to polecam wypróbować ten prosty przepis. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do smaku 🙂


Składniki:

– 1 kg mięsa z piersi indyka
– 3 łyżki jogurtu typu greckiego
– 1 łyżka musztardy Dijon

– 1 łyżka musztardy francuskiej
– 1 łyżka papryki wędzonej
– 1 łyżka czubrycy zielonej
– sól i pieprz wg smaku


W szczelnie zamykanym naczyniu wymieszać jogurt grecki, musztardy, paprykę, czubrycę, sól i pieprz, włożyć mięso do naczynia, dokładnie natrzeć marynatą. Mięso przygotowane w ten sposób odstawić do lodówki na minimum 6 godzin. Ja trzymałam w marynacie przez całą noc. Zamarynowane mięso włożyć do dość wąskiej foremki i przykryć papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 250 stopni przez około 15-20 minut, następnie zdjąć papier i piec przez kolejne 5-10 minut.
Wyłączyć piekarnik i pozostawić naszego indyka w piekarniku do momentu, aż całkowicie wystygnie. Przed krojeniem schłodzić w lodówce.
Smacznego 🙂

Pieczona pierś z indyka (na kanapki)
Pieczona pierś z indyka (na kanapki)
Pieczona pierś z indyka (na kanapki)
Please follow and like us:

2 thoughts on “Pieczona pierś z indyka (na kanapki)”

  1. Pierś z indyka wspaniała wyszła, robiłam z połowy porcji… była bardzo soczysta, nie przeciągniętą, niebo na podniebieniu, super… ? ? ? ? ?
    Dziękuję za wspaniały przepis ?❤️

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The maximum upload file size: 128 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.