Kupiłam ładny kawałek schabu i postanowiłam upiec w całości, a że lubię wymyślać marynaty do takich mięs, to zrobiłam marynatę na bazie majonezu i sosu sriracha. Wyszło pysznie. Polecam 🙂
Składniki:
– 1kg schabu w kawałku
– 3 łyżki majonezu
– 3 łyżki sosu sriracha
– 3 ząbki czosnku
– 1 łyżka miodu
– świeżo mielony pieprz i sól wg smaku
Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i delikatnie ponakłuwać. Majonez wymieszać z sosem sriracha, miodem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą i pieprzem. Schab włożyć do marynaty, ponacierać i „masować” mięso przez około 5-7 minut. Następnie naczynie z mięsem szczelnie zamknąć i odstawić do lodówki na minimum 5 godzin. Po tym czasie przełożyć schab do naczynia żaroodpornego, przykryć pokrywką i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 1 godzinę. Następnie zdjąć pokrywkę, zwiększyć temperaturę do 200 stopni i piec przez kolejne 10 minut, aż wierzch się ładnie zarumieni. Po 10 minutach wyłączyć piekarnik, przykryć schab pokrywką i dać „odpocząć” przez około 15 minut w ciepłym piekarniku. Najlepiej kroić po całkowitym wystudzeniu.
Smacznego 🙂