Bardzo lubię polędwiczki wieprzowe w takim wydaniu. Delikatne mięso otulone ciastem z dodatkiem sera smakują wyśmienicie, a przyrządzenie takiego posiłku zajmie kilkanaście minut. Idealne rozwiązanie na szybki i pyszny sobotni obiad. Polecam 🙂
Składniki:
– 1 polędwiczka wieprzowa (u mnie 630g)
– 100g twardego sera żółtego (u mnie 50g sera cheddar i 50g sera gouda)
– 150ml dowolnego piwa jasnego
– 70g mąki pszennej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– zioła i przyprawy wg smaku (u mnie sól, papryka słodka, imbir mielony, kurkuma, pieprz, czosnek granulowany)
– 2 łyżki masła klarowanego lub innego tłuszczu do smażenia
Polędwiczkę oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić na medaliony o grubości około 2,5-3cm i bardzo delikatnie ubić tłuczkiem do mięsa albo ręką. Ser zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Piwo wlać do miski, dodać ser, mąkę, przyprawy, proszek do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać rózgą kuchenną. Medaliony włożyć do ciasta, dokładnie wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na około 1 godzinę.
Po tym czasie wyjąć mięso z lodówki, zostawić w temperaturze pokojowej na około 30 minut, jeszcze raz dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wyłożyć medaliony na rozgrzany tłuszcz i smażyć na średnim ogniu z obu stron na rumiano, po około 7-8 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego 🙂
Aż ślinka cieknie, zjadłbym coś takiego!