Cynamonowe „zawijasy” drożdżowe

Lubicie ciasto drożdżowe? Jeśli tak, to ten przepis przypadnie Wam do gustu. Ciasto wg tego przepisu jest uniwersalne i można z niego piec bułeczki, warkocze albo takie zawijasy. Nadzienie też może być dowolne, byle by było zwarte i gęste. Ja piekłam dwa rodzaje, jedne z dżemem śliwkowym a drugie- jak na zdjęciach, z cukrem trzcinowym i cynamonem.

Składniki: 500g mąki pszennej, 200ml ciepłego mleka, 1/2 szklanki cukru drobnego do wypieków, 50g roztopionego masła, 7g drożdży suchych, szczypta soli, 2 jajka, 6 łyżek cukru trzcinowego, 2 łyżki cynamonu, 50g miękkiego masła.

Mąkę przesiać do dużej miski, dodać drożdże, cukier drobny, sól, wymieszać dokładnie. Jedno jajko wymieszać z ciepłym mlekiem, dodać razem z roztopionym masłem (50g) do suchych składników i zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Nie dodawać więcej mąki i nie wyrabiać ciasta, tylko zagnieść. Włożyć do dużej miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 1-1,5h. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Po tym czasie, lekko zagnieść wyrośnięte ciasto, podzielić na dwie części. Rozwałkować jeden kawałek, posmarować roztopionym masłem, posypać cukrem trzcinowym i cynamonem, złożyć boki po około 2cm z obu stron (jak na zdjęciu), następnie złożyć ciasto do połowy i przykryć drugą połową, odwrócić złączeniem do dołu. Pokroić ciasto na 1-1,5cm paski, lekko wywinąć, przełożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i odstawić na 15 minut. Po tym czasie posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-15 minut, aż się zarumienią.
* Z tej ilości składników upiekłam dwie pełne blachy zawijasów. Spróbujcie, bardzo smaczne zawijaski

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *