Drożdżówki z nadzieniem kajmakowym i cynamonowym

Lubicie bułeczki drożdżowe? Jeśli tak, to polecam Wam ten prosty przepis i mam nadzieję, że będą Wam smakowały 🙂 Przyznam szczerze, że trochę się obawiałam czy coś z tego wyjdzie, ponieważ ciasto robiłam bez żadnego przepisu, ale wyszło całkiem fajnie i mogę śmiało podzielić się z Wami wymyślonym przepisem na ciasto:)

Składniki na 10 bułeczek: 300g mąki pszennej, 7g suchych drożdży, 5 łyżek cukru, szczypta soli, 150ml ciepłego mleka, 50g roztopionego masła, 1 jajko, nadzienie wg uznania. U mnie kajmak i cukier trzcinowy z cynamonem.

Mąkę przesiać do miski, dodać cukier sól i drożdże i wszystko dokładnie wymieszać. Zrobić wgłębienie w mące, wlać ciepłe (40-50 stopni) mleko, wymieszać łyżką, dodać masło i zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto wyrabiać przez około 3 minuty, następni włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1h. Po tym czasie lekko wyrośnięte ciasto podzielić na 10 kawałków, cienko rozwałkować tak, aby uzyskać długi owalny płat ciasta, pociąć nożem na paski zostawiać od nasady około 2-2,5cm, wyłożyć nadzienie na niepociętą cześć ciasta i zrolować tak, jak na zdjęciach. W przypadku gdy chcemy zrobić bułeczki z cukrem i cynamonem należy rozwałkowane ciasto posmarować roztopionym masłem, posypać mieszanką cukru i cynamonu, ponacinać i zrolować. Gotowe bułeczki wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut. Następnie posmarować bułeczki rozbełtanym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20-25 minut. Polecam te bardzo smaczne drożdżówki

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The maximum upload file size: 128 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.