Muffinki twarogowo- bananowe z kokosem

Muffinki na słodko, ale bez cukru? Czemu nie? Jeśli są to muffinki twarogowo- bananowe z kokosem, podane ze smażonym jabłkiem z miodem i cynamonem, to jest to całkiem smaczny i zdrowy deser, który często gości na moim stole 🙂

Twaróg jest bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka. Zawiera ono niezbędne aminokwasy, tzn. takie, których organizm nie potrafi sam wytworzyć, więc trzeba je dostarczyć z jedzeniem (biorą one udział w tworzeniu nowych i odbudowaniu uszkodzonych komórek). Jest w nim trochę magnezu, potasu, cynku  oraz witaminy A, D, z grupy B i E. Biały ser zawiera najmniej wapnia spośród nabiału. Aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie organizmu na ten pierwiastek (800–1200 mg), trzeba zjeść niemal 1 kg twarogu.
Źródło: http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/bialy-ser-rodzaje-sposoby-przechowywania_37256.html

Spróbujcie te pyszne i zdrowe muffinki 😉

Składniki na 7 sztuk: 250g twarogu półtłustego, 1 jajko, 1 dojrzały banan, 4 łyżki mąki kukurydzianej, 6 łyżek wiórków kokosowych, 1 łyżeczka bg proszku do pieczenia. Dodatkowo 1 jabłko, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżka miodu.

Twaróg rozetrzeć z jajkiem i bananem, dodać mąkę, wiórki i proszek do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do foremek silikonowych i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. W tym czasie, jabłko umyć, obrać, pokroić w drobną kostkę. Smażyć do miękkości na mocno rozgrzanej suchej patelni, na średnim ogniu z dodatkiem cynamonu. Kiedy jabłko zmięknie należy zdjąć je z ognia i wymieszać z łyżką miodu. Gotowe muffinki wyjąc z foremek, podawać razem z jabłkiem.
Na słodko też może być zdrowo i bez zbędnego cukru, polecam 🙂

Please follow and like us:

2 thoughts on “Muffinki twarogowo- bananowe z kokosem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *