Muffinki na słodko, ale bez cukru? Czemu nie? Jeśli są to muffinki twarogowo- bananowe z kokosem, podane ze smażonym jabłkiem z miodem i cynamonem, to jest to całkiem smaczny i zdrowy deser, który często gości na moim stole 🙂
Źródło: http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/bialy-ser-rodzaje-sposoby-przechowywania_37256.html
Spróbujcie te pyszne i zdrowe muffinki 😉
Składniki na 7 sztuk: 250g twarogu półtłustego, 1 jajko, 1 dojrzały banan, 4 łyżki mąki kukurydzianej, 6 łyżek wiórków kokosowych, 1 łyżeczka bg proszku do pieczenia. Dodatkowo 1 jabłko, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżka miodu.
Twaróg rozetrzeć z jajkiem i bananem, dodać mąkę, wiórki i proszek do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do foremek silikonowych i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. W tym czasie, jabłko umyć, obrać, pokroić w drobną kostkę. Smażyć do miękkości na mocno rozgrzanej suchej patelni, na średnim ogniu z dodatkiem cynamonu. Kiedy jabłko zmięknie należy zdjąć je z ognia i wymieszać z łyżką miodu. Gotowe muffinki wyjąc z foremek, podawać razem z jabłkiem.
Na słodko też może być zdrowo i bez zbędnego cukru, polecam 🙂
Mniam, wyglądają smakowicie 🙂
Pięknie dziękuję 🙂