Oponki twarogowe

Nigdy nie pytajcie dzieci co chcą zjeść na kolację, jeżeli macie ochotę odpocząć ?‍♀️ Wczoraj naleśniki, dzisiaj oponki twarogowe… 🙂
Pewnie każdy ma jakiś swój ulubiony przepis oponki- ja przedstawię Wam swój. Oponki robią się błyskawicznie, a znikają jeszcze szybciej. Są mięciutkie, puszyste i na drugi dzień smakują tak samo wyśmienicie. Polecam 🙂


Składniki:

– 360g twarogu półtłustego drobno mielonego
– 360-370g mąki (u mnie tortowa)
– cukier wg smaku (u mnie około 40g)
– 120g śmietany 18%
– 1 jajko

– 1 łyżka sody oczyszczonej
– ekstrakt wanilii wg smaku
Około 1 litr oleju do smażenia (u mnie rzepakowy)



Twaróg rozetrzeć z cukrem, jajkiem, ekstraktem z wanilii i śmietaną, dodać mąkę przesianą razem z sodą, wymieszać dokładnie i zagnieść gładkie ciasto. Gotowe ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkować na placek o grubości około 1,5cm. Wyciąć szklanką lub foremką kółka o średnicy około 7cm, w środku nakrętką wyciąć mniejsze kółka.
Nagrzać tłuszcz do około 175 stopni C, wkładać po kilka oponek i smażyć na rumiano przez około 1,5minuty z każdej strony. Gotowe oponki wykładać na ręczniki papierowe. Wystudzone oponki posypać cukrem pudrem lub maczać w lukrze albo roztopionej czekoladzie.
Smacznego 🙂

Oponki twarogowe
Oponki twarogowe
Oponki twarogowe
Please follow and like us:

5 thoughts on “Oponki twarogowe”

  1. Pingback: Oponki twarogowe | FlyB Kulinaria

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The maximum upload file size: 128 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.