Orzeźwiający serniczek cytrynowy na zimno

Kiedy nie mam czasu na pieczenie ciasta, wtedy zawsze robię serniczek na zimno. Przepis ten kiedyś wymyśliłam sama, po prostu wymieszałam to co miałam i powstał pyszny sernik na zimno, który często gości na naszym stole. Dodatki do sernika można modyfikować wg gustu. Był już limonkowy, oreo i z frużeliną wiśniową. Tym razem zrobiłam orzeźwiający serniczek cytrynowy

Składniki na małą formę (16cm):
–  250g twarogu półtłustego (drobno mielonego)
– 250g mascarpone
– 4 łyżki cukru pudru
– 1 cytryna
– 100g białej czekolady
Spód tym razem zrobiłam z daktyli zblendowanych z płatkami orkiszowymi:
– 200g daktyli
– 100g orkiszowych płatków błyskawicznych.

Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na 10-15 minut. Następnie zblendować razem z płatkami na jednolitą masę. Dno formy (ze zdejmowanym bokami) wyścielić papierem do pieczenia i posmarować dno i boki olejem kokosowym. Wyłożyć dno formy masą daktylową, wyrównać i odstawić do lodówki.
Cytrynę wyszorować, sparzyć i zetrzeć skórkę na tarce na drobnych oczkach, następnie wycisnąć sok z cytryny. Podzielić startą skórkę na dwie części (jedną część odłożyć do dekoracji ). Twaróg zblendować z mascarpone, cukrem pudrem, sokiem i połową skorki z cytryny. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do masy serowej i wszystko dokładnie wymieszać. Gotową masę przełożyć do formy, wyrównać, udekorować pozostałą skórką i odstawić do lodówki na około 2-3 godziny do schłodzenia. Przed podaniem schłodzony sernik uwolnić z tortownicy, przejeżdżając ostrym nożem między sernikiem a formą. Smacznego

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *