Orzeźwiający serniczek cytrynowy na zimno

Kiedy nie mam czasu na pieczenie ciasta, wtedy zawsze robię serniczek na zimno. Przepis ten kiedyś wymyśliłam sama, po prostu wymieszałam to co miałam i powstał pyszny sernik na zimno, który często gości na naszym stole. Dodatki do sernika można modyfikować wg gustu. Był już limonkowy, oreo i z frużeliną wiśniową. Tym razem zrobiłam orzeźwiający serniczek cytrynowy

Składniki na małą formę (16cm): 250g twarogu półtłustego, 250g mascarpone, 4 łyżki cukru pudru, 1 cytryna, 100g białej czekolady. Spod tym razem zrobiłam z daktyli zblendowanych z płatkami orkiszowymi: 200g daktyli, 100g orkiszowych płatków błyskawicznych.

Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na 10-15 minut. Następnie zblendować razem z płatkami na jednolitą masę. Dno formy (ze zdejmowanym bokami) wyścielić papierem do pieczenia i posmarować dno i boki olejem kokosowym. Wyłożyć dno formy masą daktylową, wyrównać i odstawić do lodówki.
Cytrynę wyszorować, sparzyć i zetrzeć skórkę ba tarce na drobnych oczkach. Podzielić startą skórkę na dwie części (jedną odłożyć do dekoracji). Twaróg zblendować z mascarpone, cukrem pudrem, sokiem i połową skorki z cytryny. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do masy serowej i wszystko dokładnie wymieszać. Gotową masę przełożyć do formy, wyrównać, udekorować pozostałą skórką i odstawić do lodówki na około 2-3 godziny do schłodzenia. Przez podaniem schłodzony sernik uwolnić w tortownicy, przejeżdżając ostrym nożem między sernikiem a formą. Smacznego

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *