Zostało mi trochę biszkoptów (dokładnie 14szt:)) po ostatnim Tiramisu i tak sobie leżały i leżały, aż w końcu wymyśliłam i zrobiłam pyszną roladę biszkoptową z bananem. Wyszła pyszna, spróbujcie 🙂
Składniki: 14 biszkoptów savoiardi, około 150ml ciepłego mleka, 250g twarogu półtłustego, 170g zagęszczonego skondensowanego mleka, 200g pszenicy w miodzie, 1 banan, kakao do ozdoby.
Deskę lub tacę wyścielić folią spożywczą, biszkopty zanurzać w mleku (zrobić 2-3 obroty biszkoptami w mleku). Namoczone biszkopty wyłożyć w dwa rzędy (góra- dół po 7 sztuk) jeden przy drugim. Przykryć folią spożywczą i odstawić na około 40 minut by zmiękły całkowicie. W tym czasie twaróg rozetrzeć z zagęszczonym mlekiem, dodać pszenicę i wszystko dokładnie wymieszać. Po 40 minutach sprawdzić czy biszkopty są na tyle miękkie by można było je zrolować w roladę. Jeśli są zbyt twarde to posmarować je pędzelkiem odrobiną mleka i odstawić na kolejne 20 minut.
Na bardzo miękkie biszkopty wyłożyć masę twarogową i wyrównać. Banana obrać, przekroić wzdłuż wyłożyć na twaróg i delikatnie zawinąć biszkopty w roladę pomagając sobie i przytrzymując je folią na której były wyłożone.
Gotową roladę przykryć folią i schłodzić w lodowce przez noc. Przed podaniem posypać kakao.
Tak naprawdę to masę twarogową można zastąpić ulubionym kremem. Następna będzie z kajmakiem i orzechami i pewnie będzie jeszcze smaczniejsza 🙂