„Ślimaki” z ciasta filo z nadzieniem bananowo-twarogowym

Lubicie ciasto filo? Jeśli tak, to proponuję upiec bardzo smaczne „ślimaczki” z delikatnym, twarogowo- bananowym nadzieniem.
Składniki: 1op. ciasta filo, 250g twarogu półtłustego, 200g śmietany 18%, 70g miękkiego masła, 30g zimnego masła, 1/2 szklanki cukru, 1 dojrzały banan.
Twaróg rozetrzeć z cukrem i bananem, dodać śmietanę- wymieszać dokładnie.
Należy przygotować sobie arkusze ciasta filo – wyjąc je z opakowania, rozwinąć, przykryć papierem do pieczenia i wilgotną ściereczką, aby nie wyschły. Nagrzać piekarnik do 190 stopni.
Wyjąć jeden arkusz ciasta, rozłożyć go na leżącym na blacie papierze do pieczenia i posmarować dokładnie roztopionym masłem. Wyłożyć i rozsmarować ok. 2-3 łyżki nadzienia wzdłuż dłuższej krawędzi ciasta, po czym zrolować ciasto wzdłuż krótszej krawędzi, delikatnie zawijając boki do środka.
Zwinąć uzyskany rulon ciasta w ślimaka i ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Aby zapobiec rozwinięciu się ślimaka, należy przycisnąć go do brzegu blachy stroną z wolnym końcem. Nie należy zawijać zbyt mocno, by ciasto nie popękało podczas pieczenia i całe nadzienie nie wylało się z ciasta.
Powtórzyć czynności z pozostałymi arkuszami ciasta, a gotowe ślimaki układać na blasze. Gdy wszystkie ślimaki będą już gotowe, pokroić pozostałe 30g masła w drobną kostkę, położyć z góry po 2-3 kostki. Tak przygotowane ślimaki piec przez około 30 minut, aż się zarumienią a ciasto stanie się chrupiące. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Prosty, szybki i pyszny deserek, który smakuje na ciepło i na zimno

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *