Dopiero teraz nadrabiam zaległości, jakoś zawsze w weekendy brakuję mi czasu na stronkę W niedziele na obiad było kaszotto z papryką, szparagami i krewetkami. Pyszne połączenie, spróbujcie koniecznie
Składniki na 4 porcje:
– 500g szparagów zielonych
– 500g krewetek (najlepiej dużych)
– 300g kaszy orkiszowej
– 1 średnia papryka czerwona lub żółta
– 1 duża cebula
– 6 ząbków czosnku
– 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
– 1 łyżeczka kurkumy
– 1/2 łyżeczki papryki cayenne
– sól i pieprz wg smaku
– 2 łyżki masła klarowanego
– 2 łyżki sosu sojowego
– 1 łyżka cukru trzcinowego
Szparagi umyć, odciąć twarde końcówki i pokroić w 1,5-2cm słupki. Krewetki oczyścić, opłukać zimną wodą i osuszyć. Osuszone krewetki połączyć z sosem sojowym, kurkumą i cukrem trzcinowym i delikatnie wymieszać. Cebulę pokroić w drobną kostkę, paprykę pokroić w średnią kostkę, czosnek pokroić w cienkie plasterki.
Na dużej patelni rozgrzać masło klarowane, zeszklić cebulę, dodać czosnek i delikatnie podsmażyć. Następnie dodać pokrojone szparagi i paprykę, smażyć przez około 5 minut. Dodać opłukaną kaszę, przyprawy, wymieszać dokładnie i smażyć przez kolejne 3 minuty. Dodać 550ml wrzątku, wymieszać, na wierzch wyłożyć zamarynowane krewetki (razem z sosem), zmniejszyć ogień i gotować pod pokrywką z dziurką przez około 15 minut, aż cała woda się zredukuje.
Smacznego 🙂
Uwielbiam takie szybkie i nieskomplikowane, ale też bardzo smaczne potrawy