Jeżeli lubicie pasty rybne, a w szczególności pasty z makreli wędzonej, to polecam wypróbować ten prosty przepis na pyszną pastę z makreli z oliwkami i serem. Pasta ta idealnie smakuje z pieczywem, można ją również podać w wersji imprezowej na ulubionych krakersach, lub w wytrawnych tarteletkach. Polecam 🙂
Składniki:
– 1 makrela wędzona (u mnie 400g)
– 200g ogórka zielonego
– 1 cebula czerwona
– 100g oliwek zielonych
– 4 jajka ugotowane na twardo
– 100g sera żółtego (u mnie gouda)
– 120g jogurtu naturalnego typu greckiego
– przyprawy wg smaku
Makrelę dokładnie obrać z ości. Jajka i ogórka zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Ser zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Oliwki i cebulę pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, doprawić do smaku i wymieszać dokładnie. Gotową pastę przed podaniem schłodzić w lodówce przez około 2-3 godziny. Smacznego 🙂
Pingback: Pasta z makreli z oliwkami i serem żółtym | FlyB Kulinaria
bardzo dobra sprawdziłam
Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂