Bułeczki maślane z chrupiącą skórką

Te bułeczki są przepyszne! Delikatne i puszyste w środku i bardzo chrupiące na zewnątrz. Skórka pozostaje chrupiąca nawet na drugi dzień po wypieku. Są idealne na śniadanie i na małą przekąskę w ciągu dnia. Spróbujcie 🙂


Składniki:

– 500g mąki pszennej (u mnie tortowa)
– 130ml mleka
– 130ml wody
– 75g masła
– 1op drożdży instant (7g)
– 1 łyżeczka soli
– sezam/mak/siemię lniane do posypania wg uznania
Dodatkowo: 2 łyżki sody oczyszczonej

W rondelku nagrzać wodę, rozpuścić masło w gorącej wodzie, dodać zimne mleko i wymieszać. Do tej ciepłej mieszanki wsypać drożdże, dokładnie wymieszać rózgą kuchenną. Przelać mieszankę do dużej miski., Powoli dodając mąkę przesianą razem z solą zagnieść i wyrobić miękkie i elastyczne ciasto. Zagniecione ciasto przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce (około 35-40 stopni) na 45-60minut.
Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części po około 70g i uformować bułeczki o dowolnym kształcie.
Jednocześnie zagotować wodę w dużym, szerokim garnku ( ja robiłam w dużej, wysokiej patelni), dodać sodę i wymieszać. Będzie się mocno pienić, ale bez obaw, tak powinno być.
Bułeczki wkładać do gotującej się wody na około 10 sekund, następnie ostrożnie wyjmować łyżką cedzakową. Wykładać na blachę wyścieloną matą silikonową lub papierem do pieczenia. W ten sposób przygotowane bułeczki posypać ulubionymi ziarnami (u mnie sezam), zrobić dowolne nacięcia i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (z termoobiegiem) przez około 25-30 minut.
Smacznego 🙂


Bułeczki maślane z chrupiącą skórką
Bułeczki maślane z chrupiącą skórką
Bułeczki maślane z chrupiącą skórką
Please follow and like us:

1 thought on “Bułeczki maślane z chrupiącą skórką”

  1. Pingback: Bułeczki maślane z chrupiącą skórką | FlyB Kulinaria

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *