Te bułeczki idealnie się nadają na małą przekąskę w podróży, na zabranie ze sobą do pracy lub na uczelnie na drugie śniadanie, a także świetnie prezentują się na imprezowym stole, jako starter lub przystawka przed daniem głównym. Możecie je nadziać ulubionym serem, lub mieszanką pieczarkowo- serową, farszem kapuścianym, a nawet ziemniaczanym. Kto się skusi i spróbuję ten prosty przepis na pyszne bułeczki? 😉
Składniki:
– 180ml kefiru o temperaturze pokojowej
– 100g masła
– 500g mąki pszennej (u mnie tortowa)
– 1 jajko
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Dodatkowo 1 jajko do posmarowania bułeczek przed pieczeniem i posypka wg uznania (u mnie czarnuszka). Nadzienie wg smaku. U mnie tym razem połowa bułeczek z pieczarkami podsmażonymi na maśle klarowanym na zeszklonej cebuli czerwonej wymieszane z serem żółtym i połowa bułeczek z serem cheddar.
Do kefiru dodać sodę i sól, wymieszać dokładnie i odstawić na około 10 minut. Mąkę wsypać do dużej miski, dodać masło pokrojone w kostkę i połączyć kawałki zimnego masła z mąką w jednolitą grudę, tak jak na kruszonkę. Następnie dodać jajko i kefir, wymieszać dokładnie i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Gotowe ciasto włożyć do miski, przykryć czystym ręcznikiem kuchennym i odstawić na około 15 minut.
Po tym czasie ciasto podzielić na małe kawałki (wielkość wg uznania), rozwałkować lub mocno spłaszczyć w dłoni, nadziewać wybranym farszem i odkładać na blachę wyścieloną papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem posmarować rozmąconym jajkiem i posypać czarnuszką/sezamem/makiem/siemieniem lnianym lub innymi ziarnami wg uznania. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut.
Smacznego 🙂
Pingback: Bułeczki z nadzieniem | FlyB Kulinaria
Zrobilam, tylko mąkę pszenną zamienilam na orkiszową, ?
Pięknie dziękuję za zdjęcie i za wypróbowanie przepisu ❤️?