Chleb pełnoziarnisty, ekspresowy (na proszku do pieczenia)

Podzielę się przepisem na bardzo smaczny chlebek pełnoziarnisty na śmietanie. Zrobienie tego chleba zajmie Wam dosłownie kilka minut, spróbujcie! 100g tego wypieku zawiera 228kcl (B/T/W – 10/3/40), a i skład jest całkiem dobry dla osób, które dbają o linię 🙂

Składniki na 1 mały bochenek:

– 130g mąki pełnoziarnistej pszennej

– 1 jajko
– 60g śmietany
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– sól wg smaku (można dodać ulubione przyprawy)
– sezam do posypania


Jajko delikatnie ubić widelcem, dodać śmietanę i wymieszać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól i zagnieść ciasto. Nie dodawać więcej mąki, inaczej chleb wyjdzie bardzo „ciężki” i zbity. Blachę wyścielić papierem do pieczenia, uformować mały, podłużny bochenek, posypać sezamem i naciąć ostrym nożem w kilku miejscach. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut (ja piekłam 27 minut). Gotowy chleb wystudzić w piekarniku i następnie owinąć czystym ręcznikiem kuchennym.
Smacznego 🙂

Chleb pełnoziarnisty, ekspresowy (na proszku do pieczenia)
Chleb pełnoziarnisty, ekspresowy (na proszku do pieczenia)
Chleb pełnoziarnisty, ekspresowy (na proszku do pieczenia)
Chleb pełnoziarnisty, ekspresowy (na proszku do pieczenia)
Please follow and like us:
Pin Share

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 128 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here