Podzielę się przepisem na bardzo smaczny chlebek pełnoziarnisty na śmietanie. Zrobienie tego chleba zajmie Wam dosłownie kilka minut, spróbujcie! 100g tego wypieku zawiera 228kcl (B/T/W – 10/3/40), a i skład jest całkiem dobry dla osób, które dbają o linię 🙂
Składniki na 1 mały bochenek:
– 130g mąki pełnoziarnistej pszennej
– 1 jajko
– 60g śmietany
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– sól wg smaku (można dodać ulubione przyprawy)
– sezam do posypania
Jajko delikatnie ubić widelcem, dodać śmietanę i wymieszać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól i zagnieść ciasto. Nie dodawać więcej mąki, inaczej chleb wyjdzie bardzo „ciężki” i zbity. Blachę wyścielić papierem do pieczenia, uformować mały, podłużny bochenek, posypać sezamem i naciąć ostrym nożem w kilku miejscach. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut (ja piekłam 27 minut). Gotowy chleb wystudzić w piekarniku i następnie owinąć czystym ręcznikiem kuchennym.
Smacznego 🙂