Kolejny przepis na pyszny chleb, tym razem pszenno – żytni z ziarnami. Jeśli dopiero zaczynacie przygodę z pieczeniem chleba, to polecam wypróbować ten prosty przepis. Chlebek wychodzi bardzo smaczny, a przyrządzenie go zajmie Wam dosłownie kilka chwil 🙂
Składniki:
– 350g mąki żytniej (typ 720)
– 100g mąki pszennej (u mnie tortowa)
– 300ml ciepłej wody (około 40 stopni C)
– 8g drożdży instant (2 czubate łyżeczki)
– 2 łyżeczki miodu
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka soli
– 25g ziaren słonecznika
– 25g siemienia lnianego
Miód rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać oliwę, dokładnie wymieszać. Mąki wsypać do miski, dodać drożdże, sól, ziarna i wszystko dokładnie wymieszać. Wodę wlać do miski z sypkimi składnikami, wymieszać dokładnie łyżką na jednolitą, gęstą masę. Miskę z ciastem przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Ja wkładam do piekarnika nagrzanego do 50 stopni na około 45-50 minut. Wyrośnięte ciasto przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia i posmarowanej oliwą. Można dodatkowo posypać bułką tartą.Zwilżyć dłonie wodą, wyrównać wierzch bochenka i posypać ziarnami. Foremkę przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić na kolejne 30 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 30-35 minut.
Smacznego 🙂
Super przepis, polecam, prosty w wykonaniu..
I bardxo smaczny??
Polecam, pyszny, pachnący chlebek ????
Pięknie dziękuję za wypróbowanie przepisu 🙂 Bardzo się cieszę, że chlebek smakuje 🙂
Chlebek jest rewelacja, pachnący, wilgotny, nie kruszy się??dziękuję za super prosty w wykonaniu przepis..Polecam wszystkim, nawet tym co dopiero zaczynają przygodę z wypiekami domowego chleba?
Chleb pyszny!! Zamiast słonecznika dodałam pestki dyni. Mega. Jedyny problem że jest dosyć niski.. chyba połowę z tego jak ten Pani ze zdj… czemu?
Dziękuję bardzo, cieszę się, że smakował 🙂
Możliwe, że ma Pani po prostu większą foremkę, dlatego jest niższy.