Chlebek czosnkowo-ziołowy (odrywany)

Bardzo lubię domowe pieczywo, a ten pyszny, aromatyczny, mocno czosnkowy chlebek wprost uwielbiam. Przepis na ten chleb jest bardzo prosty, przygotowanie go nie zajmie Wam więcej niż godzinę, a efekt końcowy zadowoli najbardziej wybredne podniebienia. Spróbujecie? 😉


Składniki:

– 40g drożdży
– 150ml ciepłej wody
– 200ml ciepłego mleka
– 1 jajko

– 5 łyżek oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka cukru
– 650g mąki pszennej (u mnie tortowa)
Masełko:
– 150g miękkiego masła
– garść drobno posiekanej kolendry
– garść drobno posiekanej pietruszki
– garść drobno posiekanego koperku
– 5 dużych ząbków czosnku
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka kurkumy
– 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej


Drożdże rozkruszyć w dużej misce, dodać ciepłe mleko i ciepłą wodę, dodać 1 łyżkę mąki i cukier i wszystko dokładnie wymieszać. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na około 15-20 minut.
W tym czasie możemy zrobić masełko. Do miękkiego masła dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, zieleninę, sól, kurkumę i paprykę i wszystko dokładnie wymieszać.
Po 15 minutach do drożdży dodać przesianą mąkę, sól i jajko – wymieszać. Następnie dodać oliwę z oliwek i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Gotowe ciasto podzielić na trzy części, każdą część cienko rozwałkować na prostokąt, posmarować masłem po całej powierzchni i pociąć na 3-4 paski. Każdy pas zwinąć w harmonijkę i ułożyć obok siebie w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Przygotowane w ten sposób ciasto przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.
Smacznego 🙂


Chlebek czosnkowo-ziołowy (odrywany)
Chlebek czosnkowo-ziołowy (odrywany)
Chlebek czosnkowo-ziołowy (odrywany)




Please follow and like us:

1 thought on “Chlebek czosnkowo-ziołowy (odrywany)”

  1. Pingback: Chlebek czosnkowo-ziołowy (odrywany) | FlyB Kulinaria

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *