Dziś polecam przepis na bardzo smaczny chlebek rodem z Australii. Minimum produktów, minimalny nakład pracy i mamy pyszny chleb z dodatkiem oliwek i rozmarynu. A najważniejsze jest to, że do zrobienia tego chleba nie potrzebujemy drożdży 😉
Składniki:
– 450g mąki pszennej (u mnie tortowa)
– 230ml ciepłej wody
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
– 100g oliwek zielonych
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia (ok. 18g)
– 1/2 łyżeczki soli
Mąkę przesiać dwa razy razem z proszkiem do pieczenia, w środku zrobić wgłębienie. Do wgłębienia wlać oliwę, dodać sól, rozmaryn i ciepłą wodę. Wszystko dokładnie wymieszać, zagnieść miękkie ciasto i wyrabiać przez kilka minut. Z zagniecionego ciasta uformować okrągły placek. Na środek placka wyłożyć pokrojone oliwki, podnieść brzegi zawinąć je do środka. Wyrabiać przez następnie kilka minut, aby równomiernie wmieszać oliwki w ciasto. Uformować okrągły bochen, odcisnąć dowolny wzorek na wierzchu albo naciąć krzyżykiem na środku.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-35 minut.
Smacznego 🙂