Uwielbiam takie śniadania i bardzo często składam wszelakie placki, wytrawne i na słodko, w taki sposób, że powstają mini torciki z moimi ulubionymi dodatkami. Dziś polecam placki, które zabarwiłam na niebiesko naturalnym barwnikiem z czerwonej kapusty, przełożone łososiem wędzonym i szpinakiem, to jedne z moich ulubionych 🙂
Składniki:
– 200g mąki (u mnie pszenna tortowa)
– 150ml mleka
– 1 jajko
– szczypta soli
– 1 łyżka oleju (u mnie rzepakowy)
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– opcjonalnie barwnik spożywczy (u mnie niebieski z kapusty czerwonej)
Dodatkowo:
– ulubiony serek do smarowania (u mnie chrzanowy)
– 2 garście świeżego szpinaku
– 100g łososia wędzonego
Jajko połączyć z mlekiem, olejem, barwnikiem i solą, wymieszać rózgą kuchenną. Dodać mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia, wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na około 10 minut. Następnie smażyć placki na mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni, posmarowanej (jednorazowo) olejem. Ciasto wykładać łyżką i rozprowadzać po patelni formując dowolnej wielkości placki. Smażyć na średnim ogniu z obu stron, na rumiano. Gotowe placki wystudzić, posmarować ulubionym serkiem i przełożyć kolejno szpinakiem i wędzonym łososiem.
Smacznego 🙂