Lubicie banany w cieście? Ja je uwielbiam, ale postanowiłam pokombinować z ciastem i zrobiłam banany w cieście kokosowo-waniliowym. Wyszły pyszne na ciepło i na zimno również smakowały wyśmienicie – idealne do porannej kawy. Polecam
Składniki:
– 3-4 banany
– 100ml mleka
– 50g mąki kukurydzianej
– 30g wiórków kokosowych
– 1 jajko
– 1,5 łyżki ksylitolu
– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
– kilka kropel aromatu waniliowego
-około 4-5 łyżek oleju do smażenia (u mnie rzepakowy)
W misce wymieszać mleko z jajkiem i mąką, dodać wiórki, sodę, ksylitol i aromat waniliowy, wymieszać dokładnie, by nie było grudek. Banany obrać, pokroić w około 1,5-2cm plasterki, włożyć do ciasta, delikatnie wymieszać tak, by ciasto pokryło wszystkie plasterki i odstawić na około 5 minut. W dużej, nieprzywierającej patelni mocno rozgrzać około 4 łyżki oleju kokosowego, wykładać krążki i smażyć na małym ogniu, z obu stron na rumiano.
Smacznego 🙂