Chlebek ziołowy z mozarellą

Spróbowalibyście ziołowy chlebek z mozarellą, bekonem i czarnuszką. Idealne danie na śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia. Wymyśliłam ten przepis, ponieważ musiałam wykorzystać resztę mozarelli, ale jestem bardzo zadowolona z rezultatu, ponieważ chlebek wyszedł przepyszny

Składniki:

– 2 jajka
– 50g jogurtu naturalnego typu greckiego
– 30g mąki ryżowej
– 30g mąki kukurydzianej
– 2 garście drobno posiekanej kolendry
– 1/2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
– 1/4 łyżeczki kurkumy
– 1 łyżeczka oleju rzepakowego
– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
– sól i pieprz wg smaku
Dodatkowo:
– 50g twardej mozarelli
– 2 plasterki boczku
– 1 łyżka czarnuszki

Jajka rozbełtać z jogurtem i przyprawami, dodać mąki, kolendrę, olej i proszek do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do małej (14cm!) formy silikonowej (lub zwykłej formy wyścielonej papierem do pieczenia), wyrównać, posypać mozarellą startą na dużych oczkach, wyłożyć bekon i posypać czarnuszką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut.
Smacznego 🙂

Please follow and like us:

2 thoughts on “Chlebek ziołowy z mozarellą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The maximum upload file size: 128 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.