Spróbowalibyście ziołowy chlebek z mozarellą, bekonem i czarnuszką. Idealne danie na śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia. Wymyśliłam ten przepis, ponieważ musiałam wykorzystać resztę mozarelli, ale jestem bardzo zadowolona z rezultatu, ponieważ chlebek wyszedł przepyszny
Składniki:
– 2 jajka
– 50g jogurtu naturalnego typu greckiego
– 30g mąki ryżowej
– 30g mąki kukurydzianej
– 2 garście drobno posiekanej kolendry
– 1/2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
– 1/4 łyżeczki kurkumy
– 1 łyżeczka oleju rzepakowego
– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
– sól i pieprz wg smaku
Dodatkowo:
– 50g twardej mozarelli
– 2 plasterki boczku
– 1 łyżka czarnuszki
Jajka rozbełtać z jogurtem i przyprawami, dodać mąki, kolendrę, olej i proszek do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do małej (14cm!) formy silikonowej (lub zwykłej formy wyścielonej papierem do pieczenia), wyrównać, posypać mozarellą startą na dużych oczkach, wyłożyć bekon i posypać czarnuszką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut.
Smacznego 🙂
super pomysł 🙂 wygląda bardzo apetycznie 🙂
Ślicznie dziękuję i polecam 🙂 Mi bardzo smakuję ten chlebek 🙂