Ciasteczka kokosowo-twarogowe polecają się na śniadanie 🙂 Bardzo często piekę te pyszne ciastka ponieważ ciastka te są idealne do porannej kawy i do przekąszenia w ciągu dnia.
Składniki na 10-12 sztuk:
– 200g twarogu półtłustego
– 2 jajka
– 50g wiórków kokosowych
– 150g mąki (u mnie 75g mąki ryżowej i 75g mąki owsianej)
– 1 łyżka jogurtu typu greckiego
– 1 czubata łyżka skrobi kukurydzianej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– słodzidło wg smaku i uznania (u mnie 2,5 łyżki ksylitolu)
Twaróg rozetrzeć z jajkami i jogurtem, dodać resztę składników, wszystko dokładnie wymieszać i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto włożyć do woreczka i schować do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie wyjąc ciasto z lodówki, papier do pieczenia oprószyć mąką, rozwałkować ciasto (grubość około 0,5cm), wyciąć dowolne wzorki i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Piec na macie silikonowej lub na papierze do pieczenia. Gotowe ciastka przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku lub słoiczku. Smacznego 🙂
Mozna jakos zastapic skrobie kukurydzina?
Skrobię kukurydzianą można zastąpić skrobią ziemniaczaną lub zwykłą mąką.