Cytrynowe ciasto (placek) z patelni

Kiedy mam ochotę na coś słodkiego,ale nie mam czasu na pieczenie, wtedy wymyślam sobie takie placko-ciasta z różnymi dodatkami. Tym razem padło na cytrynę i powstało mięciutkie i puszyste ciacho jogurtowe z delikatną nutą cytrynową. Było pyszne, dlatego chętnie podzielę się z Wami tym prostym przepisem 🙂

Składniki (patelnia o średnicy 16cm): 1 jajko, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 3 łyżki soku z cytryny, 40g mąki kukurydzianej, 60g otrębów owsianych (zmieliłam płatki owsiane górskie), 1 łyżka ksylitolu (lub 2 łyżki cukru trzcinowego), 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 łyżeczka oleju rzepakowego, 1 łyżeczka ulubionego tłuszczu do smażenia.

Jogurt wymieszać z sodą i odstawić na 3 minuty, dodać resztę składników (oprócz oleju kokosowego) i wszystko dokładnie wymieszać, odstawić na kolejne 3 minuty. Na małej, nieprzywierającej patelni rozgrzać ulubiony tłuszcz, zmniejszyć ogień (do minimum), wyłożyć ciasto, wyrównać i smażyć pod pokrywką z dziurką przez około 7-10 minut.
*Ja swoje ciacho po 10 minutach przewróciłam na chwilę na drugą stronę. Gotowe, lekko wystudzone ciasto przekroić na pół, posmarować ulubionym dżemem lub jogurtem naturalnym wymieszanym z miodem.
Ciasto jest mięciutkie i bardzo smaczne, a najważniejsze, że jest dietetyczne i w miarę zdrowe. Smacznego 🙂

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *