Domowa chałwa słonecznikowa z dodatkiem orzeszków ziemnych i żurawiny

Jeeeest tu ktoś? Przyznawać się, kto lubi chałwę? Zrobiłam domową chałwę bez zbędnych niezdrowych dodatków, chcecie przepis? Oto on
Składniki: 200g łuskanego słonecznika, 80g orzeszków ziemnych, 50g żurawiny, 2-3 łyżki miodu, szczypta soli.
Słonecznik i orzechy podsmażyć na suchej patelni na złoty kolor, wystudzić. Orzechy i słonecznik zblendować ( prawie do konsystencji masła). Przełożyć do miski dodać drobno posiekaną żurawinę, miód i sól i wszystko dokładnie wymieszać. Uformować stożki lub kulki, opcjonalnie obtoczyć w roztopionej gorzkiej czekoladzie. Gotową chałwę trzymać w lodowce. Pyyyyyysznie i zdrowo 🙂

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *