Łasuchy, mam dla was kolejny w miarę zdrowy przepis na domowe trufle. Są pyszne, robią się szybko, a znikają jeszcze szybciej. Spróbujcie koniecznie 🙂
Składniki: 90ml śmietanki 12%, 100g gorzkiej czekolady dobrej jakości, skórka otarta z jednej cytryny lub pomarańczy, 30g suchego odtłuszczonego mleka w proszku (można użyć zwykłego), garść ulubionych orzechów (u mnie migdały), kakao do obtoczenia.
Skórkę z cytryny połączyć ze śmietanka i zagotować. Zdjąć z ognia, dodać drobno posiekaną czekoladę i mieszać do momentu, aż cała czekolada się rozpuści. Przykryć folią spożywczą i schować do lodówki na minimum 2h. Orzechy podsmażyć na suchej patelni, dodać suche mleko i smażyć na złoty kolor ciągle mieszając. Następnie orzechy i mleko w proszku zblendować, połączyć z masą czekoladową i wszystko dokładnie wymieszać. uformować dowolne cukierki i włożyć do zamrażarki na około 15 minut. Po tym czasie wyjąć z zamrażarki i obtoczyć w kakao. Gotowe cukierki przechowywać w lodówce. Smacznego 🙂
Mniam, wyglądają wspaniale 🙂
Ślicznie dziękuję i polecam, są przepyszne 🙂