Gruszka zapiekana z ricottą i migdałami

Jest tu ktoś? Co powiecie na bardzo prosty, w miarę dietetyczny, ale bardzo pyszny deserek? Dziś polecam gruszkę zapiekaną z ricottą i migdałami:)

Składniki: 1 duża słodka gruszka, 50g ricotty, 25g migdałów, coś do posłodzenia wg uznania.

Gruszkę wyszorować, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć gniazda nasienne. Łyżeczką delikatnie wyjąc prawie cały miąższ i pokroić w drobną kostkę. Migdały drobno posiekać, połączyć z ricottą i miąższem z gruszki, dodać łyżkę cukru trzcinowego, lub ksylitolu, lub miodu i wszystko dokładnie wymieszać. Włożyć nadzienie do wydrążonych połówek i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut.
*Zerknijcie na Wasze gruszki po 15 minutach, jeśli puściły sok, zmiękły i lekko zmieniły kolor, to znaczy, że są gotowe i można je śmiało wyjmować z piekarnika. Smacznego

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *