Indyk w pikantnej marynacie

Dziś mam lenia, dlatego obiad za mnie zrobił piekarnik i przyrządził indyka w pikantnej marynacie z warzywami:) Nie mogłabym żyć bez tego urządzenia, ponieważ uwielbiam potrawy z piekarnika.

Składniki na 2 porcje: 300g filetów z piersi indyka, 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżka oleju czosnkowego, 1 łyżka octu ryżowego, 1 łyżka jasnego sosu sojowego, 1 łyżka melasy (u mnie z granatem), 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej, 1 łyżeczka pieprzu cayenne, 1 łyżka miodu, 2 łyżki sezamu. Dodatkowo warzywa wg uznania, u mnie 1 cebula czerwona, 1 papryka czerwona, 5 pieczarek, 1/2 dużej cukinii.

Mięso pokroić w kostkę. W misce połączyć wszystkie składniki marynaty, dodać mięso, wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na około 1,5h. Warzywa pokroić w paski/pióra/słupki, wyłożyć rzędami na blasze wyścielonej papierem do pieczenia, posypać ulubionymi ziołami (u mnie oregano, bazylia i zioła prowansalskie), skropić oliwą (ja skropiłam olejem czosnkowym), na warzywa wyłożyć kawałki indyka i całość polać marynatą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut. Jeśli obawiacie się, że mięso wyjdzie suche, można przykryć blachę papierem do pieczenia, piec przez 15 minut, następnie zdjąć papier i podpiec przez kolejne 7-10 minut, aż się mięso ładnie zarumieni. Podawać z ulubiona kaszą lub makaronem. U nas dziś padło na kaszę jęczmienną wiejską, którą bardzo lubię Miłego wieczoru wszystkim życzę

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *