Lubicie kotlety mielone? Kto ich nie lubi? 😉 Dziś miałam ochotę na kotlety mielone a że ogarnęło mnie lenistwo i nie chciało mi się gotować ryżu do obiadu, to zrobiłam takie oto pyszne „jeżyki”. Żeby było bardziej zdrowo i dietetycznie ugotowałam je na parze. Wyszło pysznie, spróbujcie 🙂
Składniki:
– 500g filetu z piersi indyka
– 1 duża cebula
– 2 ząbki czosnku
– 100g ryżu ( u mnie paraboliczny)
– zioła i przyprawy wg smaku (u mnie czubryca żółta, kurkuma, papryka słodka wędzona, oregano, bazylia, sól i pieprz)
Na początek należy bardzo dokładnie wypłukać ryż. Mięso z indyka zmielić razem z cebulą i czosnkiem, dodać przyprawy, 50g ryżu i wszystko dokładnie wymieszać. Masę podzielić na 10 równych części, uformować podłużne kotleciki, obtoczyć je w pozostałym ryżu, delikatnie wciskając ryż w mięso. Przygotowane w ten sposób kotleciki gotować na parzę przez około 20-25 minut. Podawać z ulubionymi warzywami.
Smacznego 🙂
Pingback: „Jeżyki” – kotlety mielone z indyka z ryżem | FlyB Kulinaria