Dziś wszyscy zajadali się pączkami, a ja zrobiłam puszyste naleśniki owsiane. Uwielbiam je za to, że można je przyrządzać na rożne sposoby i za każdym razem wychodzi coś pysznego i bardzo pożywnego. Dziś zrobiłam naleśniki owsiane z serem, bananem i masłem orzechowym. Wiem, że brzmi to dziwnie, ale ja bardzo lubię takie połączenie banana z serem i masłem orzechowym i Wam polecam spróbować 🙂
Składniki na 1 porcje: 2 jajka, 2 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego, 50g zmielonych płatków owsianych górskich, 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 banan, 2 plasterki dowolnego sera żółtego, 1 łyżka masła orzechowego, 1 łyżeczka ulubionego tłuszczu.
W miseczce wymieszać jogurt, jajka, proszek do pieczenia i zmielone płatki i odstawić na 3 minuty. Na małej (14cm) nieprzywierającej patelni mocno rozgrzać tłuszcz, wyłożyć połowę ciasta, wyrównać i smażyć z obu stron na średnim ogniu na rumiano. W ten sam sposób usmażyć drugi naleśnik. Jeden naleśnik posmarować masłem orzechowym, na masło położyć plasterek sera, plasterki banana, drugi plasterek sera i przykryć drugim naleśnikiem. Gotową wieżyczkę obsmażyć z obu stron na patelni, by ser się roztopił, albo włożyć na 3 minuty do grilla kontaktowego, tak jak ja to zrobiłam.
*Można usmażyć 1 duży naleśnik, dodać od razu wszystkie dodatki, złożyć naleśnik na pół, przykryć pokrywką na chwilę, by ser się szybciej roztopił. Smacznego 🙂
Wygląda smakowicie 🙂
Dziękuję bardzo 🙂