Keks bananowo-owsiany z orzeszkami laskowymi i żurawiną

Uwielbiam wypieki z dodatkiem orzechów i żurawiny, dlatego wymyśliłam taki pyszny keks bananowo-owsiany z orzeszkami laskowymi i żurawiną.

Składniki: 2 banany (u mnie 230g po obraniu), 50ml kefiru, 1 jajko, 100g mąki owsianej, 2 łyżki miodu, 1 łyżka oleju rzepakowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, garść orzeszków laskowych, garść żurawiny, kilka kropel aromatu migdałowego.

Banany rozgnieść widelcem, orzeszki drobno posiekać, wszystkie składniki połączyć ze sobą i wymieszać dokładnie. Ciasto przełożyć do małej keksówki, wyrównać i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Smacznego

Please follow and like us:

2 thoughts on “Keks bananowo-owsiany z orzeszkami laskowymi i żurawiną”

  1. Wypróbowałam przepis i niestety mój keks się nie udał, z piekarnika wyjęłam niemal zakalec. Na pewno dodałam wszystkie składniki, włożyłam do gorącego piekarnika i piekłam chwilę ponad 30 min. Z jakiego powodu keks nie wyrósł? Ten na zdjęciach jest puszysty i wyrośnięty, no a mój to wyszedł taki płaski placek 🙂

    1. Przykro mi, że keks się nie udał. Ja bardzo lubię ten keks, u mnie zawsze wychodzi taki, jak na zdjęciu. Może kefir był zbyt zimny? Albo proszek do pieczenia nierównomiernie się rozprowadził w cieście. Albo była zbyt duża różnica temperatury po wyjęciu z piekarnika, np. może było otwarte okno w kuchni. Jeżeli proszek do pieczenia zastąpić sodą oczyszczoną, wymieszać ją z kefirem (pokojowej temperatury), odstawić na kilka minut i dopiero potem wymieszać z resztą składników, to keks powinien wyrosnąć bardziej niż na proszku do pieczenia 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *