Uwielbiam wypieki z dodatkiem orzechów i żurawiny, dlatego wymyśliłam taki pyszny keks bananowo-owsiany z orzeszkami laskowymi i żurawiną.
Składniki:
– 2 banany (u mnie 230g po obraniu)
– 50ml kefiru
– 1 jajko
– 100g mąki owsianej
– 2 łyżki miodu
– 1 łyżka oleju rzepakowego
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– garść orzeszków laskowych
– garść żurawiny
– kilka kropel aromatu migdałowego
Banany rozgnieść widelcem, orzeszki drobno posiekać, wszystkie składniki połączyć ze sobą i wymieszać dokładnie. Ciasto przełożyć do małej keksówki, wyrównać i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Smacznego
Wypróbowałam przepis i niestety mój keks się nie udał, z piekarnika wyjęłam niemal zakalec. Na pewno dodałam wszystkie składniki, włożyłam do gorącego piekarnika i piekłam chwilę ponad 30 min. Z jakiego powodu keks nie wyrósł? Ten na zdjęciach jest puszysty i wyrośnięty, no a mój to wyszedł taki płaski placek 🙂
Przykro mi, że keks się nie udał. Ja bardzo lubię ten keks, u mnie zawsze wychodzi taki, jak na zdjęciu. Może kefir był zbyt zimny? Albo proszek do pieczenia nierównomiernie się rozprowadził w cieście. Albo była zbyt duża różnica temperatury po wyjęciu z piekarnika, np. może było otwarte okno w kuchni. Jeżeli proszek do pieczenia zastąpić sodą oczyszczoną, wymieszać ją z kefirem (pokojowej temperatury), odstawić na kilka minut i dopiero potem wymieszać z resztą składników, to keks powinien wyrosnąć bardziej niż na proszku do pieczenia 🙂