Bardzo lubię młodą kapustę w każdym wydaniu i dziś polecam szybki i prosty przepis, które z pewnością przypadnie do smaku wszystkim miłośnikom kapusty i klopsików. Spróbujcie 🙂
Składniki:
– 600g mięsa mielonego (u mnie mielone z piersi i udek z kurczaka)
– 2 czerwone cebule
– 700g młodej kapusty
– 1 puszka pomidorów krojonych (w soku pomidorowym)
– 2 łyżki ulubionego tłuszczu (u mnie masło klarowane)
– zioła i przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma, czubryca czerwona, bazylia, czosnek granulowany, sól, pieprz)
Mięso zmielić razem z jedną cebulą, przyprawić wg smaku, wymieszać dokładnie i uformować klopsiki. Kapustę cienko posiekać. Łyżkę tłuszczu rozgrzać na nieprzywierającej patelni i obsmażyć klopsy z każdej strony na mocnym ogniu. Obsmażone klopsy wyjąć na talerz. Na tej samej patelni rozgrzać drugą łyżkę tłuszczu i podsmażyć drugą cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Do zeszklonej cebuli dodać posiekaną kapustę i smażyć przez około 7-10 minut na małym ogniu. W razie potrzeby podlać odrobiną wody. Kiedy kapusta delikatnie zmięknie dodać puszkę pomidorów, przyprawy, wymieszać dokładnie, przykryć pokrywką i dusić przez około 5 minut. Następnie dodać klopsiki do kapusty, wymieszać i dusić przez kolejne 5-10 minut pod pokrywką z dziurką. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego 🙂