Dawno nie było u nas żadnych klopsików, więc dziś wymyśliłam taki oto obiad 🙂 Zrobiłam pyszne klopsiki z ukrytą w środku kuleczką mozarelli. Duszone w śmietanie z dodatkiem szpinaku wyszły przepyszne. Polecam 🙂
Składniki:
– 500g mięsa mielonego (u mnie mielone z piersi indyka)
– 2 cebule czerwone
– 200g szpinaku świeżego
– 6 łyżek śmietany 18%
– 1op mozarelli mini (około 14 -16 kulek)
– 1 łyżka masła klarowanego lub innego tłuszczu
– 150ml wody lub dowolnego bulionu
– zioła i przyprawy wg smaku (u mnie czubryca zielona, kurkuma, papryka słodka wędzona, czosnek granulowany, sól i pieprz)
Mięso zmielić razem z jedną cebulą, dodać 3 łyżki śmietany, przyprawić wg smaku i wszystko dokładnie wymieszać. Mokrymi dłońmi formować małe placuszki z mięsa, wkładać do środka kulkę mozarelli i formować klopsiki. Nieprzywierająca patelnię mocno rozgrzać i obsmażyć klopsiki z każdej strony na rumiano. Obsmażone klopiki wyjąc na talerz, na patelni rozpuścić masło klarowane i zeszklić drugą cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Następnie dodać szpinak, resztę śmietany, przyprawić wg smaku i wszystko dokładnie wymieszać. Dodać 150ml wody lub bulionu, włożyć klopsiki, jeszcze raz wymieszać i dusić przez około 10-15 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego 🙂