Podrzucę Wam kolejny pomysł na pyszną i bardzo prostą potrawę z mięsa mielonego. Jeżeli nie macie pomysłów na mięso mielone, to polecam wypróbować ten przepis, który, mam nadzieję, przypadnie Wam do smaku 🙂
Składniki:
– 500g mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe)
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– zioła i przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma, papryka słodka, czubryca żółta, oregano, sól i pieprz)
Dodatkowo:
– 400g świeżego szpinaku
– 1 cebula
– zioła i przyprawy wg smaku (u mnie czubryca zielona, papryka słodka, sól i pieprz)
– 200g twardej mozarelli
– 1 łyżka masła klarowanego lub innego tłuszczu
Mięso zmielić razem z czosnkiem i 1 cebulą. Jeżeli używacie gotowego mięsa mielonego, należy cebule zetrzeć na tarce na drobnych oczkach a czosnek przecisnąć przez praskę. Do mięsa dodać przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać.
Drugą cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz i zeszklić cebulę. Dodać szpinak i dusić do momentu odparowania płynu. Następnie przyprawić wg smaku, wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia. Mozarellę zetrzeć na tarce na drobnych oczkach.
Mięso podzielić na 6 równych części i uformować kulki. Kulki wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową i zrobić wgłębienia wilgotnymi palcami lub denkiem od szklanki. Do środka włożyć nadzienie ze szpinaku. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut, następnie posypać mozarellą i piec przez kolejne 5 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego 🙂
Uwielbiam wszystko co jest ze szpinakiem, to musi być pyszne!
Ja też bardzo lubię szpinak i naprawdę polecam tę potrawę, ponieważ wyszło przesmacznie 🙂