Jeśli lubicie mielone, ale znudziły Wam się tradycyjne kotlety, albo chcielibyście trochę odchudzić Wasz obiad, to polecam takie oto mielone gotowane na parze -„parowańce” ze szpinakiem. Kotleciki podałam z kaszą gryczaną i surówką z białej rzodkiewki z papryką w grillowanym bakłażanie. Przyznam nieskromnie, że było przepysznie. Spróbujcie 🙂
Składniki na 9 średnich kotlecików: 500g mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego), 150g szpinaku (waga po rozmrożeniu i odciśnięciu), 1 średnia cebula, 3 ząbki czosnku, 1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka bazylii, 1/2 łyżeczki papryki ostrej, 1/2 łyżeczki kurkumy, sól wg uznania, 50ml przegotowanej wody.
Cebulę zmielić lub zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, czosnek przepuścić przez praskę. Wszystkie składniki połączyć z mięsem i wymieszać bardzo dokładnie. Mokrymi dłońmi uformować kotleciki i gotować na parze przez około 10-15 minut ( czas gotowania zależy od wielkości i grubości kotlecików). Smacznego