Łosoś w marynacie sezamowo- musztardowej

Łosoś to wdzięczna ryba. Marynuje się szybko, piecze się też i pasuje prawie do każdego dodatku. Dziś chcę przedstawić nietypową, ale bardzo smaczną marynatę do łososia. Spróbujecie? 🙂

Składniki:

– 1 kilogram filetu z łososia
– 1 kopiasta łyżka musztardy słodkiej
– 2 łyżki oleju sezamowego
– 1 łyżka octu ryżowego
– 1 łyżka sosu sojowego
– sok z połówki jednej cytryny

Wszystkie składniki sosu wymieszać w misce. Rybę pokroić na spore kawałki, włożyć do miski z sosem, obtoczyć z każdej strony i schować do lodówki na 2 godziny.
Po tym czasie włączyć piekarnik, nagrzać do 180 stopni. Rybę przełożyć do naczynia żaroodpornego, szczelnie przykryć papierem do pieczenia i piec przez 15 minut, następnie zdjąć papier i piec przez kolejne 10 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Ja podałam z ragout warzywnym, ale będzie się dobrze komponowało również z ziemniaczkami lub ryżem. Smacznego 🙂


Łosoś w marynacie sezamowo- musztardowej
Łosoś w marynacie sezamowo- musztardowej
Łosoś w marynacie sezamowo- musztardowej

Please follow and like us:

1 thought on “Łosoś w marynacie sezamowo- musztardowej”

  1. Pingback: Łosoś w marynacie sezamowo- musztardowej | FlyB Kulinaria

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The maximum upload file size: 128 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.