Łosoś to wdzięczna ryba. Marynuje się szybko, piecze się też i pasuje prawie do każdego dodatku. Dziś chcę przedstawić nietypową, ale bardzo smaczną marynatę do łososia. Spróbujecie? 🙂
Składniki:
– 1 kilogram filetu z łososia
– 1 kopiasta łyżka musztardy słodkiej
– 2 łyżki oleju sezamowego
– 1 łyżka octu ryżowego
– 1 łyżka sosu sojowego
– sok z połówki jednej cytryny
Wszystkie składniki sosu wymieszać w misce. Rybę pokroić na spore kawałki, włożyć do miski z sosem, obtoczyć z każdej strony i schować do lodówki na 2 godziny.
Po tym czasie włączyć piekarnik, nagrzać do 180 stopni. Rybę przełożyć do naczynia żaroodpornego, szczelnie przykryć papierem do pieczenia i piec przez 15 minut, następnie zdjąć papier i piec przez kolejne 10 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Ja podałam z ragout warzywnym, ale będzie się dobrze komponowało również z ziemniaczkami lub ryżem. Smacznego 🙂
Pingback: Łosoś w marynacie sezamowo- musztardowej | FlyB Kulinaria