Chcecie przepis na marchewkową fit roladę? Nawet jeśli nie chcecie, zostawię go tu na wszelki wypadek
Składniki:
– 120g marchewki (waga po obraniu i starciu na tarce na drobnych oczkach)
– 3 małe jajka
– 50g mąki kukurydzianej
– 2-3 łyżki ksylitolu lub cukru trzcinowego
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Dodatkowo: 250g twarogu półtłustego
– 1 dojrzały banan
– 3 łyżki syropu klonowego
Marchewkę obrać, umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do marchewki dodać żółtka, mąkę, ksylitol, cynamon i sodę- wymieszać. Następnie dodać pianę z białek, delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na matę silikonową (lub papier do pieczenia posmarowany olejem), wyrównać i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 12-15 minut. W tym czasie twaróg zblendować z bananem i syropem. Upieczony płat ciasta delikatnie zrolować i odstawić na kilka minut do przestygnięcia. Wystudzone ciasto odwinąć, posmarować twarogiem, ponownie zawinąć w roladę i odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.
*Do twarogu można dodać swoje ulubione owoce, syropy, miód, orzeszki. Możecie kombinować wg gustu i własnego smaku.
Smacznego 🙂