Dziś przedstawiam kolejny pomysł na w miarę zdrowe, pożywne, fit śniadanie. Jeśli lubicie wszelkiego rodzaju naleśniki, to te mini naleśniczki z pewnością przypadną Wam do smaku. Swoje naleśniki posmarowałam serkiem śmietankowym i nadziałam awokado, serem kozim i pomidorkami koktajlowymi. Wy możecie dowolnie kombinować z nadzieniem na słodko i na słono, wg własnych upodobań. Polecam 🙂
Składniki (patelnia 16cm):
– 2 jajka
– 30g otrębów owsianych
– 20ml mleka (maślanki, kefiru)
– szczypta soli
– szczypta proszku do pieczenia
– nadzienie wg smaku
Jajka rozbełtać z solą i mlekiem, dodać otręby i proszek do pieczenia, wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na około 3-4 minuty. Smażyć na małym ogniu pod pokrywką z dziurką, na mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni (16cm), posmarowanej (jednorazowo) ulubionym tłuszczem. Kiedy wierzch się zetnie, delikatnie podważyć łopatką kuchenną i odwrócić na drugą stronę. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego 🙂
* Z podanych składników wyszły mi 3 mini naleśniki
Takie ladne, jak Armine mi nie wyszly, moze następnym razem bedzie lepiej?, od siebie do ciasta dodalam natke, a z dodatkow roszpunka, pomidor i ser??
Dziękuję bardzo za zaufanie i kolejny wypróbowany przepis. Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂
Pingback: Mini naleśniki z otrębów owsianych | FlyB Kulinaria
Udało się! Na mleku ryżowym.
Super! Cieszę się, że się udało 🙂 Miłego dnia życzę ☀️?