Mini szaszłyki drobiowe z patelni

Macie ochotę na mini szaszłyczki? Jeśli tak, to chętnie podzielę się przepisem na marynatę, która sprawi, że mięsko będzie delikatne, mięciutkie, bardzo smaczne, z lekką miodową nutką. Polecam

Składniki: 300g filetów z piersi kurczaka, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżka octu jabłkowego, 1 łyżka oleju (użyłam rzepakowego), 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki papryki ostrej, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1 łyżka miodu. 1 cukinia lub inne dowolne warzywo wg uznania.

Mięso umyć, pokroić w kostkę, dodać wszystkie składniki marynaty i wymieszać dokładnie. Odstawić na minimum 40 minut. Ja zostawiłam na 3 godziny, mięsko wyszło pyszne i bardzo mięciutkie.
Po tym czasie mięso nadziewać na patyczki i smażyć ze wszystkich stron, na mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni, na średnim ogniu. Przełożyłam mięso pokrojoną w cienkie plasterki i zrolowaną cukinią, można również dodać paprykę i boczek wg uznania. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego 🙂

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *