Kiedy mam ochotę na coś słodkiego, ale nie mam czasu na pieczenie, wtedy smażę różnego rodzaju placki (pancakes) i robię oszukane torty. Mam dla Was przepis na super mini „torcik” z placuszków cynamonowych na śmietanie. Idealny do porannej kawki, albo jako drugie śniadanie. Najlepiej usmażyć placki, przełożyć je ulubionym kremem i owocami i odstawić na na noc do lodówki. Osobiście uwielbiam takie oszukane torciki, można kombinować do woli z ulubionymi owocami i zawsze wychodzi coś pysznego i pożywnego. Polecam 🙂
Składniki na 3 placki: 3 kopiaste łyżki śmietany 12% (temperatury pokojowej), 1 jajko, 1 łyżka miodu, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżeczka cynamonu, 10 łyżek mąki kukurydzianej. Dodatkowo 5 łyżek śmietany, owoce, orzechy, miód lub syrop wg uznania.
Śmietanę wymieszać z sodą i odstawić na 2-3 minuty. Następnie dodać jajko, miód, cynamon, mąkę i wszystko dokładnie wymieszać. Smażyć na małym ogniu z obu stron na rumiano, na mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni posmarowanej jednorazowo olejem kokosowym. Gotowe placki posmarować śmietaną i przełożyć ulubionymi owocami. Swój „torcik” przełożyłam bananem i polałam syropem z agawy, wyszło pysznie. Spróbujcie 🙂