„Muffinki” drobiowe wypełnione groszkiem, pieczarkami i serem. Bardzo smaczne, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Polecam
Składniki na 10-12 sztuk:
– 500g filetów z piersi kurczaka
– 1 cebula
– 4 ząbki czosnku
– 1 jajko
– 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
– 1 łyżeczka kurkumy
– 1 łyżka ziół prowansalskich
– sól i pieprz wg smaku
Dodatkowo:
– 1 mała cebula czerwona
– 100g pieczarek
– 100g groszku mrożonego
– 50g żółtego sera (u mnie gouda)
– 4 łyżki jogurtu typu greckiego
– 1 pęczek koperku
– sól i pieprz wg smaku
Filety umyć, osuszyć i zmielić razem z cebulą i czosnkiem, dodać jajko, przyprawy i zioła i wszystko dokładnie wymieszać. Gotowy farsz odstawić do lodówki na 20 minut. W tym czasie cebulę czerwoną i pieczarki pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na patelni cebulę, dodać pieczarki i smażyć przez około 3-5 minut, dodać groszek, drobno posiekany koperek i przyprawy, wszystko dokładnie wymieszać i zdjąć z ognia. Do lekko przestudzonym warzyw dodać jogurt i ser pokrojony w drobną kostkę, wymieszać.
Foremki silikonowe wykleić farszem, formując wgłębienie w środku. Najlepiej robić to mokrymi palcami. Do środka każdej „muffinki” włożyć nadzienie warzywno-serowe i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut.
Smacznego:)