Nie miałam dziś pomysłu na śniadanie, ale został mi mały kawałek pieczonej dyni, który chciałam wykorzystać i tak powstał pyszny i dietetyczny naleśnik dyniowo- owsiany. Jeden taki naleśnik bez dodatków ma 174kcal (B/T/W- 10.74/8.13/16.58). Swoją porcję zrobiłam z pomidorkami koktajlowymi, łososiem wędzonym, serem płatek i sałatą rzymską. Wyszło pysznie i pewnie jeszcze nie jeden raz wrócę do tego przepisu 🙂
Składniki na 1 porcje:
– 1 jajko
– 60g pieczonej dyni
– 20g otrębów owsianych
– 10ml mleka
– zioła i przyprawy wg smaku ( u mnie czubryca żółta, kurkuma, sól i pieprz)
Dodatki wg uznania: u mnie plasterek sera płatek, plasterek łososia wędzonego, sałata rzymska i pomidory koktajlowe.
Dynię zblendować z jajkiem, mlekiem i przyprawami, dodać otręby, wymieszać dokładnie i odstawić na 5 minut. Mocno rozgrzać nieprzywierającą patelnie, posmarować olejem, wyłożyć mieszankę dyniową i rozprowadzić łyżką po całej powierzchni patelni. Smażyć pod pokrywką z dziurką na średnim ogniu. Kiedy wierzch dość mocno się zetnie, na jedną połowę naleśnika wyłożyć ulubione dodatki i przykryć drugą połową. Gotowy naleśnik delikatnie zsunąć na talerz. Smacznego 🙂