Uwielbiam wszelkiego rodzaju naleśniki i chętnie przyrządzam je na śniadanie. Dziś padło na wersję z otrębów owsianych na kefirze. Naleśnik ten (bez dodatków) ma 215kcal ( B/T/W- 14.25/8.74/18.35) i idealnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Dziś zrobiłam naleśniki z serem żółtym i pomidorami koktajlowymi, ale najlepsze w tym przepisie jest to, że można dowolnie kombinować z nadzieniem i codziennie cieszyć się pysznym i zdrowym śniadaniem, również na słodko. Spróbujcie 🙂
Składniki na 1 porcję:
– 1 jajko
– 20g otrębów owsianych
– 1 łyżka mąki owsianej (około 6-7g)
– 70ml kefiru
– przyprawy wg smaku
– dodatki wg smaku ( u mnie 4 pomidorki koktajlowe i 30g sera cheddar)
Jajko rozbełtać z kefirem i przyprawami, dodać otręby i mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na około 5-7 minut, aby otręby zmiękły. Ciasto wyłożyć i delikatnie rozprowadzić po całej powierzchni patelni. Smażyć z obu stron po około 2-3 minuty, na mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni, na średnim ogniu, pod pokrywką z dziurką. Po odwróceniu na drugą stronę, na jedną połowę wyłożyć ulubione dodatki i przed końcem smażenia przykryć dodatki drugą połową naleśnika. Smacznego 🙂
Wygląda wspaniale ?
Pięknie dziękuję 🙂