Naleśnik pieczarkowy na śmietanie

Chcę podzielić się kolejnym przepisem na zdrowe śniadanie. Jeśli lubicie wszelkiego rodzaju naleśniki, to śmiało  możecie korzystać z tego przepisu. Naleśnik wyszedł pyszny i smakował również na zimno. Jest to idealna propozycja dla wszystkich, którzy lubią pieczarki i ser żółty.  Cała porcja zawiera 330kcal (B/T/W- 18.45/20.93/19.3). Polecam 🙂

Składniki:
– 80g śmietany 12%
– 2 średnie pieczarki (u mnie 45g)
– 20g mąki pszennej pełnoziarnistej
– 1 jajko
– 20g żółtego sera (u mnie- morski 18g)
– zioła i przyprawy wg smaku (u mnie czubryca zielona, kurkuma, sól, pieprz)
– 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Pieczarki pokroić w bardzo drobną kostkę. Jajko rozbełtać ze śmietaną i przyprawami., dodać pieczarki, wymieszać. Dodać mąkę i proszek do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać. Przelać ciasto na mocno rozgrzaną, nieprzywierającą patelnię, wyrównać i smażyć na średnim ogniu pod pokrywką z dziurką. Kiedy wierzch się zetnie na jedną połowę naleśnika wyłożyć ser starty na tarce na dużych oczkach i przykryć drugą połową. Smażyć przez kolejne 1,5 minuty, następnie delikatnie zsunąć na talerz. Podawać z ulubionymi warzywami. Smacznego 🙂

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *