Były już naleśniki pieczarkowe, serowe, naleśniki z cukinii, marchewki i jabłka, ale nie było jeszcze naleśnika z czerwonej fasoli, którą bardzo lubię:) Dziś na śniadanie polecam kolejny wynalazek, który powstał przed chwilą z braku konkretnego pomysłu na śniadanie 🙂 Naleśnik, a właściwie placek z czerwonej fasoli, który wypełniłam serkiem twarogowym, sałatą lodową i papryką czerwoną smakował wyśmienicie. Sam placek (bez dodatków) zawiera 221kcal (B/T/W- 12.92/7.18/25.92). Spróbujcie 🙂
Składniki:
– 60g czerwonej fasoli konserwowej
– 1 jajko
– 20g mąki żytniej razowej
– 20 ml mleka
– 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
– przyprawy wg smaku ( u mnie kurkuma, bazylia, oregano, sól i pieprz)
Wszystkie składniki połączyć ze sobą i zblendować na gładką masę. Mocno rozgrzać nieprzywierająca patelnie, przelać ciasto i smażyć na średnim ogniu pod pokrywką z dziurką. Kiedy wierzch się zetnie ostrożnie przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejne 1,5 minuty. Gotowy placek zsunąć na talerz, przekroić na pół i nadziać ulubionymi dodatkami. Smacznego 🙂