Święta, święta i po świętach 🙂 Czas wracać na zdrowe tory i pozbyć się nadprogramowych kilogramów, dlatego na śniadanie proponuję przyrządzić pyszny i bardzo pożywny placko-naleśnik z zieleniną i camembertem. Naleśnik ten jest bardzo sycący, smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno. Polecam 🙂
Składniki:
– 2 jajka
– 50ml kefiru
– 30g mąki kukurydzianej
– garść drobno posiekanej zieleniny (u mnie koperek i pietruszka)
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 45g sera camembert
– zioła i przyprawy wg smaku (u mnie czosnek granulowany, papryka słodka wędzona, kurkuma)
Jajka rozbełtać z przyprawami, dodać kefir, mąkę, zieleninę i proszek do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto przelać na suchą, mocno rozgrzaną, nieprzywierającą patelnie, zmniejszyć ognień i smażyć pod pokrywką z dziurką przez około 5 minut na małym ogniu. Kiedy wierzch się zetnie na jedną połowę naleśnika wyłożyć ser pokrojony w plasterki, przykryć drugą połową naleśnika i smażyć przez kolejną minutę. Zsunąć na talerz i podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego 🙂
Pingback: Naleśnik/placek kukurydziany z camembertem | FlyB Kulinaria
Idealny pomysł na śniadanie 🙂
Dziękuję bardzo 🙂