Tak mi się nie chciało dzisiaj wstawać skoro świt, ale dzieciaki nie mają litości i tak oto od 5.50 zaczęłam się zastanawiać co dobrego zrobić na śniadanie i wymyśliłam 🙂 Dawno nic nie robiłam z płatków ryżowych a że bardzo lubię wszelkiego rodzaju naleśniki, to powstał naleśnik ryżowy z serem, który nadziałam łososiem wędzonym, pomidorem i sałatą rzymską. Wyszło pysznie. Polecam 🙂
Składniki:
– 30g płatków ryżowych (błyskawicznych)
– 25g twardego sera żółtego (u mnie gouda)
– 30ml mleka
– 2 małe jajka (lub 1 bardzo duże)
– zioła i przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma, czubryca, papryka słodka wędzona, sól i pieprz)
Dodatki wg uznania (u mnie pomidor, sałata rzymska i łosoś wędzony)
Jajka rozbełtać z mlekiem, dodać płatki, wymieszać dokładnie i odstawić na około 7-10 minut, aby płatki nieco zmiękły. Następnie dodać ser starty na tarce na drobnych oczkach, przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać. Smażyć na małym ogniu, na suchej, mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni pod pokrywką z dziurką. Kiedy wierzch się zetnie na jedną połowę naleśnika wyłożyć ulubione dodatki, złożyć na pół i zsunąć na talerz. Smacznego 🙂