Uwielbiam naleśniki i bardzo lubię kombinować i wymyślać nowe przepisy. Ostatnio wpadłam na pomysł i zrobiłam jabłkowo-cynamonowe naleśniki na mące owsianej, wyszły bardzo smaczne, polecam
Składniki na 5 sztuk:
– 100g jabłka startego na drobnych oczkach
– 100ml mleka
– 50ml wody gazowanej
– 50g mąki owsianej
– 1 jajko
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1 łyżeczka oleju rzepakowego
– słodzidło wg uznania
Wszystkie składniki połączyć ze sobą i wymieszać dokładnie. Nieprzywierającą patelnie posmarować olejem kokosowym i mocno rozgrzać. Wylać porcje ciasta na patelnie i wyrównać łyżką, rozprowadzając po całej powierzchni patelni. Smażyć na małym ogniu, z obu stron na rumiano. Swoje naleśniki posmarowałam ricottą wymieszaną z żurawiną. Wierzch ozdobiłam jabłkiem podsmażonym z pekanami i miodem.