Naleśniki kukurydziane na jogurcie z sałatą rzymską, ogórkiem i wędzoną makrelą polecają się na kolacje 😉 Uwielbiam takie naleśniki. Są pyszne, zdrowe, w miarę dietetyczne i bardzo syte. Spróbujcie 🙂
A Wy co dobrego dziś jedliście?
Składniki: 2 jajka, 100g jogurtu naturalnego typu greckiego, 60g mąki kukurydzianej, 1/2 łyżeczki kurkumy, szczypta ziół prowansalskich, sól i pieprz wg smaku. Dodatki wg uznania- u mnie ogórek, sałata rzymska, szczypiorek, wędzona makrela i parmezan.
Jajka połączyć z jogurtem, mąką i przyprawami i wszystko dokładnie wymieszać. Smażyć na mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni, posmarowanej jednorazowo olejem kokosowym. Gotowe naleśniki posmarowałam jogurtem wymieszanym z musztardą miodową i wypełniłam makrelą, ogórkiem, drobno posiekanym szczypiorkiem, salatà rzymską i posypałam parmezanem startym na drobnych oczkach.
Z podanych składników wyszły mi trzy cienkie naleśniki. Można zrobić dwa grubsze, będą równie smaczne, polecam
Smacznego dzionka i dużo słońca wszystkim życzę 🙂
Jak wyglądałaby wersja ciasta naleśnikowego na słodko?
Zamiast ziół i przypraw dodaję jakieś słodzidło (np. ksylitil, erytrytol, miód lub cukier trzcinowy) i nadziewam twarożkiem lub jogurtem z dodatkiem owoców.