Naleśniki serowe z zieleniną (bezglutenowe)

Dzisiejsza propozycja z pewnością przypadnie do smaku wszystkim miłośnikom sera. Ja uwielbiam te naleśniki, idealnie nadają się na śniadanie, drugie śniadanie i na kolację. Najlepiej podawać i zajadać na ciepło z ulubionymi warzywami, ale na zimno smakują równie wyśmienicie. Kto się skusi? 😉

Składniki:

– 400ml mleka
– 140g ulubionego sera twardego (u mnie cheddar + gouda, może też być twarda mozarella)

– 2 jajka
– 50- 60g mąki ryżowej (można zastąpić kukurydzianą lub pszenną)
– 2 garście drobno posiekanej zieleniny (u mnie kolendra)
– zioła i przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma i szczypta soli)


Jajka połączyć z mlekiem i delikatnie ubić, dodać mąkę, zieleninę, przyprawy i ser starty na tarce na drobnych oczkach i wszystko dokładnie wymieszać. Nieprzywierającą patelnię mocno rozgrzać i posmarować (jednorazowo) tłuszczem. Smażyć z obu stron na rumiano, jak zwykłe naleśniki. Ciasto należy każdorazowo mieszać przed wylaniem na patelnię i delikatnie, równomiernie rozprowadzać łyżką po całej powierzchni patelni.
Z podanych składników wyszło mi 8 naleśników. Podawać z ulubionymi warzywami.
Smacznego 🙂

Naleśniki serowe z zieleniną
Please follow and like us:

1 thought on “Naleśniki serowe z zieleniną (bezglutenowe)”

  1. Pani Ania udostępniła mi swoje zdjęcie i napisała tak: „Korzystając z przepisu Armine mam i ja naleśniki ? są mega pyszne ?”
    Bardzo się cieszę, że naleśniki przypadły do smaku 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The maximum upload file size: 128 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.